

2018 ASPAH CONFERENCE

BEFORE AND AFTER THE SPOTLIGHT: PERFORMANCE PREPARATION AND RECOVERY

December 1st-2nd 2018, Sydney, NSW

Keynote Speaker: Dr. Shona Halson (Australian Institute of Sport)

Saturday, December 1st					
Time	Activity	Details	Presentation Stream	Duration	
8.15am	Registration			30 mins	
8.45am	Official Opening			15 mins	
9.00am	Keynote Lecture	Recovery and sleep for elite performance - Dr. Shona Halson		60 mins	
10.00			-	4.5	
10.00am	Paper	Injury management in full and part-time Australian dancers	Dance	15 mins	
	Presentations	- Dr. Amy Vassallo			
		Saxophone fitness: Assessing an ergonomic aid in assisting postural	Music	15 mins	
		control in saxophone playing			
		- Dr. Matt Styles			
10.30am	Morning Tea (catered)			30 mins	
11.00am	Paper	Investigating career making and career transition through the lens of	Voice; Music;	15 mins	
	Presentations	Australia's elite classical singers	Research		

		- Ms. Kathleen Connell		
		Patterns and prevalence of lower limb hypermobility in Australian	Dance	15 mins
		professional and pre-professional dancers: is there a correlation with pain		
		and instability?		
		- Dr. Cliffton Chan		
		Australian Professional Dancers experience of healthcare	Dance	15 mins
	- Jillian Descouteaux (presented by Dr. Claire Hiller)			
		Integrating mental health & wellbeing into creating sustainable physical	Theatre	15 mins
		performance work: Some propositions from the field		
		- Mrs. Kareena Hodgson		
		Physical activity in elite adolescent dancers: A feasibility study	Dance	15 mins
		- Ms. Bronwyn Trevor		
		Finding flow: The key to optimal performance	Other; Performance	15 mins
		- Janet Karin		
12.30pm	Lunch (catered)			60 mins
12.50pm	ASPAH Annual General Meeting			60 mins
1.50pm	Keynote	Recovery and sleep for elite performance – Practicalities, examples and		90 mins
	Workshop	discussion		
		- Dr. Shona Halson		
3.20pm	Afternoon Tea (catered)			30 mins

3.50pm	Paper	The development of a wearable sensor system to quantify training volume	Dance	20 mins
	Presentations	in ballet		
		- Ms. Danica Hendry (Career Development Award)		
		Pre-Performance Routines: Are they relevant to Performing Artists?	Music	10 mins
		- Ms. Sarah Marshall		
		The potential relevance of altered muscle activity and fatigue in the	Music	10 mins
		development of performance-related musculoskeletal injuries in high		
		string musicians		
		- Mr. Dirk Möller		
		Injury surveillance in professional orchestral musicians: a formative and	Music	10 mins
		process evaluation pilot study		
		- Mr. Nathan Kelly		
		Workplace hazards at a university music department in Malaysia: The	Music	10 mins
		need for effective management of occupational health and safety		
		- Dr. Karen Lonsdale		
		Violin to the player or player to the violin? - Perceptions on ideal violin	Music	10 mins
		ergonomics		
		- Mr. Ju-Yang Chi		
		Ultrasound evaluation in violinists suffering from chronic neck and	Music	10 mins
		shoulder pain		

	- Dr. Daniel Chiung Jui Su		
	Ephemeral AND embodied virtual education in the performing arts:	Theatre	10 mins
	Explorations in designing and facilitating online training for actor		
	wellbeing		
	- Dr. Mark Seton		
Presentations end	Announcements		5 mins
Casual drinks at conference venue			
(<u>not</u> catered)			
	Casual drinks at co	Ephemeral AND embodied virtual education in the performing arts: Explorations in designing and facilitating online training for actor wellbeing - Dr. Mark Seton Presentations end Announcements Casual drinks at conference venue	Ephemeral AND embodied virtual education in the performing arts: Explorations in designing and facilitating online training for actor wellbeing - Dr. Mark Seton Presentations end Announcements Casual drinks at conference venue

Sunday, December 2 nd				
Time	Activity	Details	Presentation	Duration
			Stream	
7.00am	Causal breakfast me	etup (<u>not</u> catered)	l	90 mins
8.30am	Registration			30 mins
9.00am	Workshop A	Mentally preparing the athlete and the artist for performance	Other	90 mins
		- A/Prof. Gene Moyle		
	Workshop B	Assessing joint hypermobility in performing artists: changing your practice	Other	90 mins
		for tomorrow		
		- A/Prof. Leslie Nicholson		
10.30am	Morning Tea (catere	ed)		30 mins
11.00am	Paper Stream A	Turnout as a spectrum of joint contributions from the hip, knee, ankle and	Dance	10 mins
		foot		
		- Dr. Luke Hopper		
		An exploration of pre-professional dancers' beliefs of the lumbar spine and	Dance	10 mins
		lumbar spine functional movements		
		- Ms. Danica Hendry		
		Enhancing recovery in dance: Benefits and challenges of recovery monitoring	Dance	10 mins
		in vocational dance training		
		- Mrs. Peta Blevins		

11.00am	Paper Stream B	Health education for secondary school teachers and students: A scoping	Music;	10 mins
		review	Research	
		- Dr. Alison Evans	methods	
		Development and design of a health literacy self-assessment tool for student	Music;	10 mins
		musicians	Research	
		- Dr. Suzanne Wijsman	methods	
		Exploring the expedience of a growth mindset intervention for music	Music;	10 mins
		performance exam candidates	Research	
		- Dr. Naomi Halls	Methods	
11.30am	Workshop A	Negotiating pain and discomfort through resilience: Resilient Vulnerability©	Theatre	50 mins
		- Dr. Mark Seton		
	Workshop B	Attending to the whole – Training better overall coordination	Other	50 mins
		- Greg Holdaway		
12.20pm	Lunch (catered)			50 mins
1.10pm	Panel Discussion: Australia Psychological Society Special Interest Group			60 mins
2.10pm	Presentations & Acknowledgements: President's Speech and ASPAH Conference 2019			20 mins
2.30pm	Afternoon tea (catered)			30 mins